Artroskopi

Artroskopi

Diz Artroskopisi

Diz ekleminde sıklıkla menisküs yırtığı, ön ve arka çapraz bağ yırtıkları ile kıkırdak hasarlarının tanı ve tedavisi için yaklaşık olarak 1 cm’den daha küçük kesiler ile kapalı uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Kapalı bir yöntem olduğu için ameliyat sonrası dönem ve rehabilitasyon daha konforlu olmaktadır. Yara iyileşmesi daha hızlıdır. Diğer yöntemlere göre hastanede yatış süreci daha kısadır.

Omuz Artroskopisi

Omuz artroskopisi omuz ekleminin hastalıklarının tanı ve tedavisinde sıklıkla uygulanmaktadır. Omuz içi yırtıkların ve kıkırdak hasarlarının onarımında, tekrarlayan omuz çıkıklarında ve donuk omuz tedavisinde sıklıkla uygulanır. Omuz artroskopisi uygulanan hastalarda taburculuk ameliyattan bir gün yapılabilir ve erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine başlanabilir.

Ayak Bileği Artroskopisi

Ayak bileği eklemindeki kıkırdak hasarlarında, kistik lezyonlarda, eklem içi kırıklarda uygulanmaktadır. Yapılan kesiler daha küçük olduğu için yara iyileşmesi daha hızlı olur. Ameliyat sonrası ağrı açık cerrahiye kıyasla daha hafiftir ve fizik tedavi sürecine daha erken başlanabilir.

Kalça Artroskopisi

Genellikle kalça eklem sıkışmasında, kalça eklemindeki labrum yırtığı ve kıkırdak hasarlarının tedavisinde uygulanmaktadır. Hasta 1 gün sonra taburcu olabilir ve erken fizik tedavi sürecine başlanabilir.

Kalça Sıkışma Sendromu (Femoroasetabular Sıkışma Sendromu)

Kalça ekleminde labral yırtığa, çeşitli derecelerde kıkırdak hasarına ve ilerleyici kalça ağrısına yol açabilen kemik bozukluğudur. Tanı, kalçaya yönelik radyografiler ve MR tetkiki ile konulur. Tedavi hastalığın süresine, hastanın yaşına, aktivite düzeyine ve kalça ekleminde sekonder hasarın gelişimine (labral yırtık, sekonder osteoartrit) bağlı olarak ilaç, fizik tedavi ile veya artroskopik cerrahi yöntemlerle yapılabilir.

El Bileği Artroskopisi

El bileği hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulanmaktadır. Genellikle el bileğindeki bağ yırtıklarının tedavisinde tercih edilmektedir.