Şekil Bozukluğu
Doğumsal ve gelişimsel olabilir. Enfeksiyon, tümör ve travma gibi büyüme hattını olumsuz etkileyen hastalıklarda da deformite gelişebilir. Açısal deformite, rotasyonel deformite, yönelim bozukluğu (eklem çizgilerinde sapma) ve uzunluk farkı olmak üzere 4 farklı tipi vardır. Bazı hastalarda kombine deformite olabilir.
Deformiteler genelde ağrısızdır. Asıl yakınma asimetri ve fonksiyonel yetersizliktir. Ayak deformitelerinde ayakkabı giyme zorluğu olabilir. Yük dağılımı bozulduğu için lokal ağrı, yara ve nasır ortaya çıkabilir. Tedavisi geciken olgularda dengesiz yük dağılımına bağlı dejeneratif eklem hastalığı (kireçleme) gelişebilir. İleri deformitelerde eklem stabilitesi tamamen bozulabilir. Yumuşak doku imbalansı, eklem çıkığı ve denge problemleri kemik patolojiye eklenebilir.
Fizik muayene ve radyolojik tetkikler (röntgen ve bilgisayarlı tomografi) ile deformite değerlendirilir. Standart dizilim ve yönelim açıları dikkate alınarak detaylı analiz yapılır. Deformitenin yeri ve tipi ortaya konur. Hastanın yaşı, deformitenin büyüklüğü ve yerine göre tedavi süreci belirlenir.
Bacak Boyu Eşitsizliği
Doğumsal nedenler, spastik felç, polio hastalığı, enfeksiyon, tümör ve travma gibi pek çok neden bacak boyu eşitsizliğine yol açabilir. Tedavi edilmeyen olgularda dengesiz yürüme, ayak bileği sorunları, omurga eğrilikleri ve kalça kireçlenmesi gibi sorunlar meydana gelebilir. Tedavi iskelet gelişimi tamamlandığında ortaya çıkacak tahmini uzunluk farkı dikkate alınarak belirlenir. Beklenen uzunluk farkı 2 cm’den kısa olgularda takip veya tabanlık tercih edilir. Uzunlık farkı 2 cm’yi geçen olgularda kemik büyüme hattına yönelik yaklaşımlar veya uzatma teknikleri uygulanır.
E-bültene abone olarak sitemizdeki duyuru ve gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.