Omuz hastalıkları

Omuz hastalıkları

Rotator Manşet Yırtığı

Rotator manşet kol kemiğinin üst kısmına yapışan bir tendon grubu tarafından oluşturulur. Kolun kaldırılması, içe ve dışa döndürülmesi rotator manşetin desteklediği başlıca hareketlerdir. Manşet yırtıkları bu hareketleri olumsuz etkiler. Büyük yırtıklarda omuz aktiviteleri tamamen kısıtlanabilir. Ağrı ve omuzdan ses gelmesi diğer yakınmalardır. Yırtık gençlerde daha çok travmatik sebeplerle ortaya çıkar. Yaşlılarda ise çoğu zaman kronik bir süreç olarak gelişilir. Yoğun omuz aktiviteleri yırtık riskini artırır. Bu bakımdan tenis ve voleybol sporcuları, kaleciler, mağaza çalışanları, boyacılar ve benzeri meslek grupları risk altındadır. Semptomların süresine, yırtığın büyüklüğüne, hastanın yaşına ve aktivite durumuna bağlı olarak konservatif ya da cerrahi tedavi uygulanır.

Subakromiyal Sıkışma Sendromu

Subakromiyal sıkışma rotator manşet kaslarının omuz yapıları arasında sıkışması sonucu oluşur. Omuz ağrısının en sık nedenidir. Ağrı daha çok baş üzeri aktivitelerde ortaya çıkar ve geceleri artar. Ağrı kesici ve ödemi azaltmaya yönelik ilaçlar başlanır. Fizik tedavi ve kortikosteroid enjeksiyonları gerekli görüldüğünde uygulanbilir. Konservatif tedavi ile sonuç alınamayan hastalarda cerrahi olarak apolet kemiği traşlanır ve kalınlaşmış bursal dokular uzaklaştırılır.

Omuz Artriti (Omuzda Kireçlenme)

Omuz eklem yüzeylerinde hasar ile karakterize omuzun dejeneratif hastalığıdır. Daha çok 60 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Tanı grafiler ile konur. Semptomları hafif olan hastalar için tedavi ilaç ve eklem içi enjeksiyonlar ile yapılabilir. Omuz artroplastisi şiddetli dejeneratif hastalığı olan ilerleyici semptomlar için endikedir.

Omuz İçi Lezyonlar

Omuz Labrum Yırtıkları

Genç hastalarda genellikle baş üstü aktivitelerde aşırı kullanım yaralanması olarak, yaşlı hastalarda ise daha çok düşme sonucu oluşur. Derin omuz ağrısına ve biseps tendinitine neden olabilir. Labrum ve biseps tendonunun bütünlüğünü değerlendirmek için MR görüntülemesi gerekir.

Tedavi hastanın yaşına, aktivite seviyesine, semptomların ciddiyetine ve ilişkili instabiliteye bağlı olarak istirahat, fizik tedavi ve cerrahi olabilir.

Donuk Omuz (Adheziv Kapsulit)

Donuk omuz hem pasif hem de aktif omuz hareketinin kaybı ile karakterizedir ve genellikle 40 ila 70 yaş arası hastaları etkiler. Tedavi uzun süreli medikal ve fizik tedavidir. Eğer altta yatan bir hastalık (diyabet, tiroid bozukluğu vb.) varsa ona yönelik de tedavi uygulanmalıdır. Anestezi altında manipülasyon ve artroskopik girişimler fizik tedaviden fayda görmeyen ilerleyici hareket kaybı olan hastalarda uygulanabilir.

Kalsifik Tendinit

Omuzu hareket ettiren kasların kemiğe yapışma yerinde meydana gelen kireçlenme ve tendonda oluşan dejenerasyondur. Çoğu zaman hareket açıklığında azalmaya ve omuz ağrısına yol açar. Tanı rotator manşet kas grubunun kemiğe yapışma yerinde kalsiyum birikintilerini gösteren omuza yönelik radyografilerle konulabilir. İlaç tedavisi, fizik tedavi, kortikosteroid enjeksiyonları ve geçmeyen olgularda kalsiyum birikiminin artroskopik dekompresyonu ile tedavi edilmektedir.

Omuz Çıkığı

Omuz çıkığı oldukça sık görülür. Zorlanma sonucu ani ve şiddetli ağrı ve kolunu kullanamama ile kendini gösterir. Omuz her yöne çıkabilir ancak en sık öne çıkık olur. Diğer eklem çıkıklarında olduğu gibi omuz çıkıklarında da vakit geçirmeden çıkığı yerine yerleştirip eklem uyumunu sağlamak gerekir. İşlemin ameliyathanede anestezi altında yapılması ağrısız olması bakımından konfor sunar. Özellikle genç hastalarda omuz içi yırtık ve stabilite kaybı gelişebilir. Bu hastalarda sonrasında onarıma yönelik artroskopik cerrahi planlanır.